Sülthal tavaszi ágyon
Hozzávalók:
Egy kisméretű teflon serpenyőbe az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát, a hozzáadott olivaolaj segítségével megpirítjuk. A gombáról leöntjük a levet (ha volt rajta), és egy picit megpörköljük a hagymával. Az így elkészült alapot egy tepsibe helyezzük, és zöldség keverékkel egyenletesen lefedjük.
Be kell vallanom, hogy amennyire én szeretem a halat, a párom annyira kerüli a pikkelyesekkel való gasztronómiai találkozást. Neki kedveskedve pár karika kolbászt elhelyeztem a zöldségágyon. Ez egyrészt megpirulva csemegeként szolgált a hercegnőmnek, másrészt a belőle kisült zsiradék kellemes füstös ízt adott a zöldségnek.
A közhiedelemmel együtt én is azt vallom, hogy a magyaros ételeknél a kolbász mellett elengedhetetlen a tejföl alkalmazása. Ehhez azért egy zsírszegény kivitelt ajánlanék, mert hát azért mégse legyen annyira magyaros. (A hungarikumra jellemző indokolatlan paprika haszálatot szándékosan kerültem. Talán majd egy másik ételnél) El kell mondanom, hogy a tejföl kitünően harmonizál a kaporral, ezért ne sajnáljuk megszórni vele a savanyított bocinedüt.
Miután a finom ágyikó elkészült, belefektettem a halacskákat. A sültekre jellemzően megszórtam egy kis öreganyóval (oregánó) és bazsalikommal. A mediterrán konyhából merítve tetszetős citromkarikával díszítettem a filéket, és 170 fokos sütőben 45-60 percig sütöttem.
A finomságot egy kis megmaradt, csökkentett szénhidráttartalmú durumtésztával tálaltam, de szerintem minden körettel harmonizál. Most belegondolva köret nélkül is teljes értékű ételt kapunk. Megjegyezném, hogy nem adtam sót az ételhez, mert nem szoktam, de a teljességhez hozzátartozik, hogy ízlés szerint sózzuk meg.
Jó étvágyat kívánok!